Επίσκεψη Εκπαιδευτικής Φρεγάτας «ARA LIBERTAD» στην Ελλάδα, 3-7 Σεπτεμβρίου 2016

FREGATA ARGENTINA

Το εκπαιδευτικό πλοίο του Ναυτικού της Αργεντινής, Φρεγάτα «Libertad» θα επισκεφθεί την Ελλάδα ως ένδειξη της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, από 3 έως 7 Σεπτεμβρίου, στο 45ο εκπαιδευτικό του ταξίδι.

Φέτος που συμπληρώνεται η 200η επέτειος από την ανεξαρτησία της Αργεντινής Δημοκρατίας, η Φρεγάτα «Libertad» θα πρααγματοποιήσει το «Ταξίδι της Διακοσαετίας«μεταφέροντας ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας στον κόσμο.

Οι 196 ημέρες μακράς διαδρομής σε 10 χώρες ξεκίνησαν στις 23  Απριλίου, όταν το πλοίο αναχώρησε από το Μπουένος Άιρες, Αργεντινή. Πριν φτάσει στην Ελλάδα (Πειραιά και Ύδρα) θα έχει επισκεφθεί το Ρεσίφε (Βραζιλία), την Βαλτιμόρη, το Nόρφολκ και την Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), το Άμστερνταμ (Ολλανδία), την Μπουλόν Συρ Μερ και την Βρέστη (Γαλλία), το Λίβερπουλ (Ηνωμένο Βασίλειο), το Δουβλίνο (Ιρλανδία), τη Φερόλ (Ισπανία), την Τουλόν (Γαλλία) και την Τσιταβέκια (Ιταλία). Θα συνεχίσει στο Κάντις (Ισπανία), το Ρίο ντε Τζανέιρο (Βραζιλία) και το Μοντεβιδέο (Ουρουγουάη), επιστρέφοντας στο Μπουένος Άιρες στις 5 Νοεμβρίου.

Ταξιδεύει υπό την πλοιαρχία του Ignacio Martin Errecaborde με 350 άτομα πλήρωμα  επί του σκάφους, εκ των οποίων το 20% είναι γυναίκες.

Θα μεθορμίσει στο Λιμάνι του Πειραιά στις 3 Σεπτεμβρίου. Το επίσημο πρόγραμμα περιλαμβάνει εθιμοτυπικές επισκέψεις, δεξιώσεις επί του πλοίου, πολιτιστικές επισκέψεις και φιλικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες μεταξύ των ναυτικών δοκίμων των δύο χωρών. Η Φρεγάτα θα είναι ανοικτή για να την επισκεφθεί το κοινό, καθημερινά από τις 2 έως τις 6 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Θα αναχωρήσει για την  Ύδρα στις 7 Σεπτεμβρίου, όπου θα αποτίσει φόρο τιμής στους Ελληνικής καταγωγής ναυτικούς Σαμουήλ Σπύρου και Νικόλα Χόρχε (Κολμανιάτη), οι οποίοι έλαβαν μέρος και αγωνίστηκαν στον πόλεμο για την ανεξαρτησία της Αργεντινής πριν από δύο αιώνες. Μια τελετή κατάθεσης στεφάνου θα λάβει χώρα στο μνημείο του Νικόλα Χόρχε (Κολμανιάτη), το οποίο έχει ανεγερθεί στο λιμάνι του νησιού, και ακολουθεί ακαδημαϊκή εκδήλωση στο Μουσείο και Ιστορικό Αρχείο της Ύδρας.

Η Φρεγάτα A.R.A. «Libertad» χτίστηκε το 1956 και τέθηκε σε υπηρεσία το 1963, έχει μήκος 103,70 μέτρα και 27 πανιά. Το Ακρόπρωρό της αντιπροσωπεύει τη Δημοκρατία και την ριζωμένη αίσθηση της ελευθερίας της. Περισσότεροι από 11.000 αξιωματικοί του ναυτικού έχουν εκπαιδευτεί επί του σκάφους. Από το 1963, η «Πρέσβειρα των Θαλασσών» (έτσι όπως είναι γνωστή), έχει καλύψει πάνω από 800.000 ναυτικά μίλια και επισκέφθηκε πάνω από 500 λιμάνια σε 60 χώρες. Το 2008 γύρισε όλο τον κόσμο για τέταρτη φορά στην ιστορία της. Η τελευταία φορά που η Φρεγάτα A.R.A «Libertad» επισκέφθηκε την Ελλάδα ήταν σχεδόν πριν από 20 χρόνια, το 1997.

Έχει βραβευθεί διεθνώς και έχει κερδίσει μια σειρά από σημαντικά τρόπαια, συμπεριλαμβανομένου του Μεγάλου Μεταλλίου το 1966, καθιέρωσε επίσης το παγκόσμιο ρεκόρ για τον γρηγορότερο διάπλου Βορείου Ατλαντικού –το οποίο κατέχει μέχρι σημέρα- καλύπτοντας 2.058 μιλίων από το Ακρωτήριο Ρέις (Καναδάς) στη γραμμή Δουβλίνο / Λίβερπουλ σε μόλις οκτώ ημέρες και 12 ώρες.

Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ.

 ΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΕΤΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ.

 

ΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗΝ ΦΡΕΓΑΤΑ.

Η Φρεγάτα θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά, 

3 με 6 Σεπτεμβρίου, από τις 2:00 έως τις 6:00 μ.μ.

στο Λιμάνι του Πειραιά, Ακτή Μιαούλη (είσοδος ελεύθερη από την ΠΥΛΗ Ε11).

Μπορείτε να ακολουθείτε ζωντανά το ταξίδι της Φρεγάτας εδώ και να απολαύσετε μία εικονική περιήγηση 360º στο εσωτερικό του πλοίου εδώ .