Ανασκόπηση 2010 (Γράφει ο Γεν. Γραμματέας της WIMA, Καπτ. Ι. Κουφοπαντελής)

Η WIMA έκλεισε αισίως τα 4 χρόνια λειτουργίας, και προχωράει δυναμικά στον πέμπτο χρόνο της.

Το 2010 ήταν ένα έτος δύσκολο τόσο για την Ναυτιλία όσο και την Βιομηχανία, και οι προγνώσεις για το 2011 δεν είναι οι καλύτερες. Παρ όλα αυτά, και έχοντας πλέον την εμπειρία των 4 ετών λειτουργίας, όλοι εμείς εδώ στην Ένωση, βασιζόμενοι πάντα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, είμαστε αισιόδοξοι ότι από την πλευρά μας θα βάλουμε ένα λιθαράκι στην ανάπτυξη τόσο του τομέα της Ναυτιλίας όσο της Βιομηχανίας και των επιχειρήσεων.

Κάνοντας λοιπόν την ανασκόπηση μας για το 2010, και εκτός των διαφόρων συνεργασιών μεταξύ των μελών της Ένωσης, αξιοσημείωτα είναι τα κάτωθι:

 

1.     Τον Ιανουάριο 2010 επετεύχθη υπογραφή memorandum Συνεργασίας με το Γαλλικό Όμιλο Επιχειρήσεων Riviera Yachting Network, παρουσία του πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. ChristopheFarnaud.

2.     Τον Μάρτιο 2010, αποστολή μελών της WIMA ταξίδεψε στη Γαλλία για την υπογραφή δευτέρουmemorandum συνεργασίας με τον ίδιο Όμιλο, παρουσία του γενικού προξένου της Ελλάδος στη Μασσαλία κ. Αντωνη Αλεξανδρίδη.        

3.     Τον ίδιο μήνα, πραγματοποιείται συνάντηση με τον κρατικό φορέα Invest in Greece, με σκοπό την προώθηση των δραστηριοτήτων των μελών της WIMA σε ξένους επενδυτές.

4.     Τον Μαϊο 2010, μετά από συναντήσεις με τον Project Manager του Λιμένα Oostende στο Βέλγιο, κ. WimStubbe, συμφωνήθηκε όπως αντιπροσωπεύει και προωθεί τις δραστηριότητες μελών της Ένωσης που έχουν ενδιαφέρον για το Βέλγιο.

5.     Επίσης τον Μαϊο 2010, συμμετέχει η WIMA στο ‘GREEKTURKISH BUSINESS FORUM’ με σκοπό την ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

6.     Τον Ιούνιο 2010, διορίζεται αντιπρόσωπος της WIMA στο Λίβανο ο Capt. Hani El Hajj της DolphinTeam.

7.     Τον Ιούλιο 2010, πραγματοποιείται επίσκεψη εκπροσώπων της WIMA στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων και Θαλασσίων Μεταφορών του Λιβάνου με τον Γεν. Διευθυντή κ. Abdel H. Kayssi, με θέμα την συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Λιβάνου.

8.     Τον Αύγουστο 2010, κατόπιν πρότασης του εκπροσώπου μας στο Λίβανο Capt. Hani El Hajj, και σε συνεργασία με την Faros Shipping τον Capt. Samer Fayumi, ξεκινούν διαδικασίες ίδρυσης αντίστοιχης Ένωσης στο Λίβανο με επωνυμία WIMALB

9.     Τον Σεπτέμβριο 2010, συμμετοχή της WIMA στο κοινωτικό πρόγραμμα ICMED (InterClustersMediteranee) μαζί με απεσταλμένους αντίστοιχων cluster της Μεσογείου, που είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία γέφυρας συνεργασίας με τους υπευθύνους λιμένων ΙΤΑΛΙΑΣ-ΓΑΛΛΙΑΣ-ΙΣΠΑΝΙΑΣ.

10. Τον Οκτώβριο του 2010, εκπρόσωποι της Ένωσης συμμετείχαν στο ‘SAFETY4SEA FORUM’ που πραγματοποιήθηκε στο Ευγενίδιο Ίδρυμα, με θέματα που αφορούν την ασφάλεια στον κλάδο της διεθνούς ναυτιλίας.

11. Επίσης τον ίδιο μήνα  πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της Ένωσης με τον Δημοτικό Σύμβουλο Πειραιά κ. Χ. Τουμπέκη, με θέμα συζήτησης το λιμάνι του Πειραιά και την βοηθεια της Δημοτικης Αρχής στις δραστηριότητες της WIMA

12. Νοέμβριος 2010 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη αντιπροσωπείας της WIMA στο λιμάνι Τρίπολης του Λιβάνου και συνάντηση με τον Διευθυντή του λιμένα του Υπουργείου Χερσαίων και Θαλασσίων Μεταφορών κ. Ahmad Tamer, κατά τη διάρκεια της οποίας μεταξύ άλλων συζητήθηκε και μελλοντική συνεργασία μελών της Ένωσης με το λιμάνι.   

13. Τον Νοέμβριο επίσης, μετα από επίσημη πρόσκληση του Υπουργείου Εξωτερικών και του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (Σ.Ε.Β.), η WIMA συμμετείχε στο ‘Black Sea Business Forum’ στη Θεσσαλονίκη, με την παρουσία του Προέδρου της  Ένωσης, κ. E. Δρακόπουλο.

14. Επίσης τον ίδιο μήνα επετεύχθη συμφωνία συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ της WIMA και της New Genesis Group, διοργανώτριας εταιρείας της Διεθνούς Έκθεσης & Συμποσίου “PORTS & HUBS” το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 13-15 Απριλίου 2011 στο Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου (Στάδιο TAEKWONDO). Εκτός των άλλων, παραχωρήθηκε  δωρεάν περίπτερο για τους σκοπούς της Ένωσης κατά τη διάρκεια της Έκθεσης. Η εκδήλωση θα είναι υπό την αιγίδα της WIMA σε συνεργασία με άλλους κρατικούς και μη οργανισμούς.

15. Toν Δεκέμβριο 2010 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη αντιπροσωπείας της WIMA στο Λιμάνι Tartus της Συρίας, όπου έγιναν συναντήσεις με πλοιοκτήτες και άλλους φορείς της Ναυτιλίας, με σκοπό την συνεργασία τους με μέλη της Ένωσης.

Κλείνοντας, με την επιδίωξη ενεργοποίησης και προώθησης των συνεργασιών μεταξύ των μελών της Ένωσης, το Δ.Σ. με απόφαση του έχει ξεκινήσει ήδη τις κατ ιδίαν επαφές με τα μέλη, στις οποίες κάθε μέλος αναφέρει τις συγκεκριμένες γνωριμίες και συνεργασίες τις οποίες επιθυμεί σχετικά με τη δραστηριότητα του.

 

Για τις συναντήσεις αυτές η Ένωση κρατάει σχετικό αρχείο, προκειμένου να παρακολουθείται η εξέλιξη τους.

 

Έχουμε την πεποίθηση ότι έχει γίνει αντιληπτό από όλους μας, ότι η δυναμική της οργάνωσης της WIMA, έχει δημιουργήσει εξελίξιμες υποδομές σε κάθε κλάδο των δραστηριοτήτων της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 

 

ΟΛΟΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ W.I.MA. ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ 2011.